Om oss

Lunds Vokalensemble är en blandad kör med drygt 30 sångare. Lång körvana, kärlek till körmusik och en stark vilja att förmedla känslor och uttryck genom musiken är gemensamt för sångarna. De flesta bor i Lund eller Malmö, men körens höga musikaliska nivå och varma gemenskap gör att sångare reser ända från Kristianstad och Köpenhamn varje vecka för att repetera.

Allt sedan starten 1990 har kören arbetat med en mycket bred repertoar, från renässansmusik till helt nyskrivna verk. Tyngdpunkten ligger på a cappellamusik. Nyfikenheten på nutida körmusik är ett av körens signum och kören beställer regelbundet nyskriven musik, de senaste åren av bl.a. Jacob Mühlrad, Linda Alexandersson och Daniel Fjellström.

Körens grundläggande rena, transparenta och homogena klang som utvecklades under tidigare dirigenten Ingemar Månsson är fortfarande ett kännemärke, men sedan Martin Arpåker tog över kören 2017 har dynamiken utvecklats ytterligare och uttrycket breddats. Körens senaste konserter både på hemmaplan och runtom i Sverige har mottagits mycket positivt. Sydsvenskans Alexander Agrell berömde i en recension våren 2019 körens ”varma och fulla klang, den fina balansen mellan stämmorna, den plastiska fraseringen och förmågan att nyansera inuti fraserna och texterna”.

Lunds Vokalensemble Foto: Kristina Strand Larsson (även startsidan)

Historik

1995-2013 var Ingemar Månsson körens dirigent och konstnärlige ledare, ett samarbete som bl.a. resulterade i regelbundna internationella turnéer (bl.a. i USA, Tyskland, Italien, Ungern, Danmark, Finland, Baltikum och Ryssland), vinst av det europeiska körpriset European Grand Prix och åtta CD-inspelningar. 2014-2016 arbetade kören helt projektbaserat med olika dirigenter innan Martin Arpåker tillträdde som ny fast dirigent för kören i januari 2017.

Om dirigenten

Martin Arpåker (f. 1990) är född och uppvuxen i Karlshamn, Blekinge. Vid 6 års ålder började han sin musikaliska bana med att spela violin och mottog år 2011 utmärkelsen Riksspelman för sitt traditionsspel av Blekingsk folkmusik. Martin är utbildad till organist vid Musikhögskolan i Malmö. Där studerade Martin solistisk orgel för professor Hans Hellsten och piano för Marianne Jacobs. Studier i solosång har bedrivits för Daniel Frank, Britta Johansson och Olle Persson. Martin har därefter gått en masterutbildning i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, Stockholm där han studerade kördirigering för professor Fredrik Malmberg och Mats Nilsson samt orkesterdirigering för Glenn Mossop. Martin har även studerat dirigering för professor Gustaf Sjökvist.

Som dirigent har Martin arbetat med ensembler som Radiokören, Eric Ericsons Kammarkör, Mariakören i Västerås och Maria Magdalena Kammarkör i Stockholm. Sedan 2017 är han fast dirigent för Lunds Vokalensemble. Martin är också verksam som organist och dirigent i S:t Petri kyrka, Malmö. I S:t Petri kyrka innehar Martin det konstnärliga och musikaliska ansvaret för S:t Petri Motettkör och S:t Petri Gosskör.

För mer information om Martin, besök gärna hans hemsida: www.martinarpaker.se

Lunds Vokalensemble Foto: Kristina Strand Larsson

Lyssna på oss

Skivor

Lunds Vokalensemble har gett ut åtta studioproducerade CD-skivor. Senast i december 2013 släpptes en acapellaskiva med musik av bl.a. Britten, Brahms och Poulenc samtidigt med en inspelning av Bachs H-mollmässa.

Våra skivor finns både på Spotify och iTunes samt till försäljning i välsorterade skivbutiker samt på våra konserter.

Soundcloud

Vi finns också på Soundcloud, där vi lägger upp inspelningar av olika stycken från våra konserter: Lunds Vokalensemble på Soundcloud

Video

Vi finns även tillgänliga på Youtube: Lunds Vokalensemble på YouTube

Under Lund Choral Festival 2014 spelades även körens konsert i Lunds domkyrka under ledning av Ragnar Bohlin in och finns tillgänglig genom Musik i Syd.

Konsert Lund Choral Festival 2014

Lunds Vokalensemble Foto: Kristina Strand Larsson

Boka kören

Behöver du en proffsig och lyhörd kör för ett spännande musikaliskt projekt? Eller kan vi hjälpa till att förgylla ditt event? I Lunds Vokalensemble är vi alltid öppna för nya samarbeten. Vi sjunger gärna på allt från filminspelningar till konferenser, bröllop och julfester, i helkör eller i mindre format. Välkommen att kontakta oss med dina idéer!

Kontaktuppgifter

Ordförande Emma Lund: ordforande@lundsvokalensemble.org

Dirigent Martin Arpåker: dirigent@lundsvokalensemble.org

Nyhetsbrev

Är du intresserad av att få ett nyhetsbrev om kören? Anmäl dig då på nedanstående länk!

I nyhetsbrevet får du information om vad som är på gång i kören, aktuella konserter och annat matnyttigt och roligt som du kan vara intresserad av.

Formulär för nyhetsbrev